Кои са най-често срещаните признаци, подсказващи за нуждата от ремонт на покриви?

Покривът е един от най-важните елементи на всяка една сграда. Поддържането му в отлично състояние и функционалност играе значима роля за гарантирането на сигурността на самата сграда, както и на обитаващите я хора. Навременно извършеният ремонт на покриви може да предотврати течове в сградите, непоправими щети върху интериора и дори срутвания, които е възможно да представляват реална опасност за човешкия живот и здраве. Ето кои са най-често срещаните признаци, подсказващи за нуждата от ремонт на покриви:

Ремонт на покриви: Наличие на теч след дъжд – най-очевидният проблем, който подсказва, че е време за ремонт на покрива е появата на теч в подпокривните пространства. Съвсем закономерно, течовете се появяват най-вече след пороен дъжд или при топене на сняг. Качествените професионални услуги за ремонт на покриви ще ви помогнат да неутрализирате проблема в ранен стадий и да си спестите редица главоболия в близко и по-далечно бъдеще.

Ремонт на покриви: Петна от влага – в случай, че забележите водни петна или признаци за обезцветяване на тавана, това значи, че процесът по износване на покрива и намаляване на неговата функционалност вече навлиза в следващата фаза. Или казано с други думи, влагата е проникнала през пукнатините в покрива ви и започва да вреди на вашия интериор. В подобна ситуация е необходимо да вземете бързи и адекватни мерки, заявявайки услуги за ремонт на покриви от фирма, на която имате достатъчно силно доверие. Ако не предприемете своевременни мерки, когато забележите петна от влага, проблемът ще се задълбочи и логично ще доведе до още по-големи неприятности – течове след дъжд.

Ремонт на покриви: Поява на мухъл и плесен – появата на мухъл и плесен по тавана или горната част на стените също е често срещан признак за нуждата от ремонт на покриви. Два са основните фактори, предизвикващи появата на мухъл и плесен в домовете. Първият съвсем естествено е свързан с проблеми с водопроводните системи на сградите. Ако обаче сте се уверили, че всичко с водопровода ви е наред, най-вероятно става въпрос за покрива. Заявяването на качествена и надеждна услуга за ремонт на покриви ще ви позволи да идентифицирате проблема и да вземете ефективни мерки за неговото разрешаване.

Ремонт на покриви: Повишаване на сметките за ток – забелязали ли сте напоследък вашите сметки за ток да се повишават без основателна причина? Хубаво е да проверите дали това не се дължи на наличие на пролуки във вашия покрив и влошаване на топлоизолационните му характеристики. Първокласният ремонт на покриви, извършен според най-високите професионални стандарти, води до значително намаляване на постоянните битови разходи на домакинствата.

Ремонт на покриви: Остаряване – в повечето случаи покривите запазват функционалността и характеристиките си за период от 20 до 25 години. С напредването на времето трябва още по-внимателно да следите за признаци, демонстриращи нуждата от заявяване на професионални услуги за ремонт на покриви. Помнете, че колкото по-рано забележите предупредителните сигнали, толкова повече проблеми и разходи ще си спестите.

Как да се ориентираме в офертите на фирмите, които предлагат ремонт на покриви? Какви материали са подходящи за моя покрив?

Качественото изграждане на хидроизолационната система при изпълнение на покриви зависи в най-голяма степен от конструктивните и архитектурни особености на сградата. Така например, сградите с метална конструкция и плоски покриви най-често се изпълняват с послоен монтаж на пароизолация, топлоизолация от каменна вата и хидроизолация от TPO или PVC мембрана. Най-широко използваната система е на ТРО или PVC мембрана с механично закрепване. Сравнително по-рядко се използва т.нар. баластова система, при която мембраната се защитава от UV лъчите и ветровите натоварвания посредством полагането на слой от речен чакъл.

При сградите със стоманобетонова носеща конструкция (напр. панелни блокове) най-често използвани са двуслойните битумни системи. При тях върху стоманобетоновата плоча се полага топлоизолация (най-често XPS), след което се изпълнява циментова замазка или бетон за наклони и накрая се полагат два пласта битумна рулонна хидроизолация. При подобен род сгради приложение намират и синтетичните мембрани, най-вече при покриви с големи площи и сравнително малко на брой детайли. Мазаните хидроизолации на битумна и полиуретнова основа се използват относително рядко.

Как да се предпазим от измамници, които предлагат ремонт на покриви и за какво трябва да внимавам?

Трудностите при избор на изпълнител на хидроизолационни работи произлизат най-вече от изключително големия брой фирми, които предлагат тази специфична услуга и от липсата на ясни параметри, по които клиентите да се ориентират за нивото на професионализъм, компетентност и опит. Фирмите, които извършват хидроизолационни работи не подлежат на сертифициране и поради тази причина възложителите могат да направят единствено субективна преценка, която се основава изключително на косвени признаци.

Най-често срещаните проблеми с фирмите-изпълнители произтичат от тяхното недобро познаване на хидроизолационните материали и техните съответни свойства. В повечето пъти фирмите не подбират правилните материали, които са съобразени със спецификата на обекта и метеорологичните условия по време на полагане.

Съществен проблем е и ниската компетентност и лошата квалификация на изпълнителския персонал. Без достатъчно опит и с недостатъчни професионални умения, работниците често пъти компрометират хидроизолационната система дори и да са подбрали материал от най-висок клас. Изключително често се допускат грешки при обработката на детайли, при подготовката на основата и при самото полагане на хидроизолацията. В много случаи материалите се прегарят или не се залепват достатъчно качествено, което е предпоставка за много сериозни проблеми в бъдеще.

Един от най-сериозните проблеми е некоректността на голяма част от фирмите, които извършват хидроизолационни работи. В последните години се разпространи порочната практика да се подменят предварително заложените по договор материали с по-евтини и некачествени мембрани, да се просрочват значително сроковете за изпълнение и да се предявяват претенции за допълнително заплащане извън уговорените финансови условия. Често пъти фирмите изискват авансово плащане в голям размер, след което прекратяват комуникация с клиентите си и така и не стартират работа по обекта.

Друг широко разпространен проблем в практиката е масовото неспазване на ангажиментите по поетите гаранционни условия. Съответно с това, при некачественото изпълнение на хидроизолационни работи и появата на течове в бъдеще, фирмата-изпълнител не поема никаква отговорност по отстраняването на проблема.

Съветът на САТ Инженеринг към всички възложители е да направят сериозно предварително проучване на бранша, преди да изберат фирма, на която да възложат хидроизолационните работи. Никога не трябва да се търси най-евтината оферта или най-кратките срокове на изпълнение. Нашият съвет е да се избере голяма фирма със солиден професионален опит, добра репутация, достатъчно голям инженерен и изпълнителски персонал на щат и богато портфолио от успешно изпълнени обекти.

Как да изберете подходяща фирма за ремонт на покриви?

За да получите наистина качествени и надеждни услуги за ремонт на покриви, трябва да се отнесете внимателно и отговорно към процеса по избор на фирма за целта. Вижте какви характеристики на фирмите за ремонт на покриви е добре да търсите:

Ремонт на покриви: солиден опит в бранша – не залагайте на фирми, които са нови на пазара и не разполагат с почти никаква практика по отношение предоставянето на услуги за ремонт на покриви. Нужна ви е компания за ремонт на покриви със солиден опит в бранша, за която сте сигурни, че ще спази най-високите професионални стандарти и няма да направи компромиси с качеството на извършваните ремонтни дейности.

Ремонт на покриви: първокласни материали – препоръчваме ви също така да искате повече информация от набелязаната фирма за материалите, които се използват при предоставяне на услугите за ремонт на покриви. Необходимо е да се уверите, че ще бъдат използвани само и единствено първокласни материали, способни да гарантират здравината и устойчивостта на вашия покрив във времето.

Ремонт на покриви: откритост и прозрачност – колкото по-открита и прозрачна е съответната фирма за ремонт на покриви, толкова по-добре за вас като потребители. В идеалния вариант ще можете да разгледате портфолио от реализирани от нея проекти за изграждане и ремонт на покриви, които да ви убедят, че наистина сте на път да направите правилния избор.

Ремонт на покриви – защо да се доверите на САТ ИНЖЕНЕРИНГ?

САТ ИНЖЕНЕРИНГ е фирма, специализирана в реализирането на проекти за хидроизолация на сгради и съоръжения, както и в предоставянето на услуги за изграждане и ремонт на покриви. По-надолу ще изведем няколко основателни причини да се доверите именно на нас при нужда от ремонт на покриви:

Ремонт на покриви от САТ ИНЖЕНЕРИНГ: Гарантирано високо качество – избирайки услугите за ремонт на покриви на САТ ИНЖЕНЕРИНГ, си гарантирате първокласното качество на извършваните ремонтни дейности. Ние сме изградили екип от висококвалифицирани и опитни специалисти, които спазват най-високите професионални стандарти в бранша и осъществяват максимално прецизен контрол върху всеки един елемент от процеса по ремонт на покриви. Освен това работим с най-добрите европейски производители, за да сме винаги снабдени с материалите, които ни трябват за реализиране на качествени и надеждни ремонти.

Ремонт на покриви от САТ ИНЖЕНЕРИНГ: Реномирани клиенти – редица държавни институции и реномирани бизнеси се доверяват на нас, когато се нуждаят от услуги за хидроизолация на сгради и съоръжения, както и за ремонт на покриви. Сред тези реномирани клиенти, които можем да споменем, са Софийска община, Главболгарстрой, Аргогруп, Лидл и много други.

Ремонт на покриви от САТ ИНЖЕНЕРИНГ: Портфолио от реализирани проекти – на сайте ни можете по всяко време да разгледате богато портфолио от реализирани в нашата практика проекти, в това число и за ремонт на покриви. Портфолио, което ще ви убеди, че ние сме подходящият партньор за вас, ако желаете сградите и съоръженията ви да съхранят отличното си състояние, функционалност и външен вид.

Кои са най-често срещаните признаци, подсказващи за нуждата от ремонт на покриви?

Как да се ориентираме в офертите на фирмите, които предлагат ремонт на покриви? Какви материали са подходящи за моя покрив?

Как да се предпазим от измамници, които предлагат ремонт на покриви и за какво трябва да внимавам?

Как да изберете подходяща фирма за ремонт на покриви?